Jonkheer J.A. de Jonge (1864-1927)
Strand van Scheveningen
gesigneerd rechtsonder
olieverf op schilderskarton
27 x 35 cm
Herkomst:
Particuliere collectie (verworven ca. 1978)
De Haagse kunstenaar Johan Antoni de Jonge verkeerde bijna dagelijks aan het strand van Scheveningen, dat uitgroeide tot zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij was een meester in het weergeven van flanerende badgasten, elegante dames bij de badkoetsen en spelende kinderen langs de vloedlijn. Op veel van zijn schilderijen en aquarellen poseren neefjes, nichtjes en soms ook zijn zus Marie, die evenals de schilder zelf begiftigd was met een groot artistiek talent.
In tegenstelling tot de schilders van de Haagse School, die het harde vissersleven afbeeldden in een vaak sobere kleuren, legde De Jonge zich toe op zorgeloze impressies van het badleven, die hij bij voorkeur weergaf in zonnige, lichte tonen. In die zin is zijn werk verwant aan de strandimpressies van zijn stadsgenoot Isaac Israels, die hij zeker zal hebben gekend.
De Jonge maakte gedurende zijn leven veel aquarellen en tekeningen, waarvan een groot deel eind jaren ’50 door de familie werd geschonken aan de Staat der Nederlanden. Een ander deel is nog in bezit van de familie. De authenticiteit van dit werk is bevestigd door Jhr. Willem de Jonge, de achterneef van de kunstenaar en mede-auteur van de monografie over de schilder J.A. de Jonge.