Maks, Kees (1876-1967) – Jean Houcke in de piste van Carré, Amsterdam

Maks, Kees (1876-1967) – Jean Houcke in de piste van Carré, Amsterdam

Kees Maks (1876-1967) - Jean Houcke in de piste van Carré, Amsterdam
Kees Maks (1876-1967) – Jean Houcke in de piste van Carré, Amsterdam

Maks, Kees (1876-1967)

Hogeschoolrijder Jean Houcke in de piste van Carré, Amsterdam
gesigneerd linksonder en geannoteerd in het handschrift van de kunstenaar verso ‘C.J. Maks, de Directeur Jean Houcke in de hooge school’
olieverf op doek
70 x 91,5 cm

Herkomst:
Kunsthandel Rob Noortman, Maastricht
Particuliere collectie, verworven van bovengenoemde in 1971
Christie’s Amsterdam, 5 juni 2012, lot 41
Particuliere collectie

Rond 1914 schilderde Maks zijn eerste circus scenes. Vanaf de jaren 20 en 30 vormde de wereld van het circus en de theatervariété een blijvend thema in zijn oeuvre. Bij voorkeur werkte hij in het circustheater Carré en de Stadsschouwburg in Amsterdam. Directeur Alex Wunnink van Carré haalde onder meer het Franse circus Houcke, dat werd geleid door Jean Houcke, naar Nederland. Maks heeft dit vaak geschilderd.

Hanneke Matthijsen werpt in de monografie over Kees Maks (2001) een licht op de bezoeken van Maks aan Carré:

‘Maks kocht altijd twee kaartjes waarvan de tweede zitplaats bestemd was om zijn tekengerei neer te leggen. Hij koos bewust voor de laatste twee stoelen op de bovenste rij aan de kant waar de paarden opkwamen. Zelfs tijdens de pauze bleef Maks zitten om door te werken (…) Louis Dekker, destijds bedrijfsleider bij Carré, kwam in gesprek met Maks. Dekker raakte wel geïnteresseerd in de schildersactiviteiten en bracht hem regelmatig koffie. Hij zorgde ervoor dat Maks in de ochtend de repetities mocht bijwonen, zodat hij alles tot in detail kon bekijken. Naarmate de betrokkenheid van Dekker groeide, mocht Maks, die inmiddels een bekend gezicht was, gratis naar binnen. Dankzij de bemiddeling van de bedrijfsleider kon Maks vele beroemde artiesten strikken om voor hem te poseren’

Maks was een liefhebber van het traditionele circus met kunstrijden als hoogtepunt van het programma. De vrijheidsdressuur en de hogeschool waren de twee belangrijkste vormen. Het hogeschoolrijden werd veelal uitgevoerd door amazones, maar ook door mannen, waarbij Jean Houcke, directeur van het gelijknamige circus, favoriet was bij Maks. Hij bereed het paard Melaoli, waarmee hij wereldkampioen zou worden.

Op dit schilderij heeft hij Jean Houcke afgebeeld tijdens een hogeschool act in Carré. Hij legt de scene vast in brede, forse penseelstreken en de kenmerkende Maks-kleuren geel-oker, deels het gevolg van het kunstlicht waaronder de schilder moest werken.

Geraadpleegde bronnen:
Hans Redeker en Adriaan Venema, C.J. Maks, Amsterdam 1976
Jager, J. Wesselingh, H. Matthijsen, J. Torringa, Kees Maks (1876-1967), Zwolle 2001