Singer, William Henry (1868-1943) ‘Pine trees’ – 1930

Singer, William Henry (1868-1943) – Pine trees

Singer, William Henry (1868-1943) – Pine trees
Singer, William Henry (1868-1943) – Pine trees – 1930

Singer, William Henry (1868-1943)

‘Pine trees’ – 1930
gesigneerd en gedateerd 1930 rechtsonder; getiteld ‘Pine Trees’ verso
pastel op papier
55 x 46 cm

Herkomst:

Frans Buffa and Sons, Amsterdam
Sotheby’s Amsterdam, 9 december 1992, lot 214
Particuliere collectie

Expositie:

Koninklijke Kunstzalen Kleykamp, Den Haag, Nieuwe pastels van W.H. Singer, 1-30 december 1934 (met dit werk afgebeeld op de uitnodigingskaart)

De naam Singer is tegenwoordig vooral verbonden met het gelijknamige museum, gesticht door William Singer en zijn vrouw Anna. Toch was William Singer, die was voorbestemd om zijn vader op te volgen in diens ijzerfabriek, bovenal een groot kunstenaar die al op jonge leeftijd blijk gaf van een bijzonder talent. Met steun van Anna – zijn eigen familie was minder enthousiast over z’n keuze – wist William zijn kunstenaarsdroom te realiseren. Het echtpaar trok in 1900 naar Parijs waar William zich inschreef aan de Academie Julian. Toch trok het rusteloze kunstleven in de stad hem niet. De introverte Singer was een echt natuurmens en het meest op z’n plek in de natuur, wat één van de redenen was dat hij in 1901 naar Laren trok, dat hij had leren kennen door de schilderijen van Mauve, Neuhuys en anderen.

Het vlakke Hollandse landschap kon Singer niet erg boeien en via een bevriende Noorse kunstenaar, Martin Borgerd, ontdekte hij de ongerepte en woeste bergstreken van Noorwegen, die hem meer aanspraken. Met name het dorpje Olden, waar hij zich in 1913 vestigde, inspireerde hem. Veel van zijn werken zijn hier ontstaan, in een landschap van bergen, rivieren en valleien. De Singers bleven Laren trouw, maar in de zomer was het echtpaar meestal in Noorwegen te vinden, in de overweldigende natuur en de stilte waarin ze zich optimaal thuis voelden en William de inspiratie vond voor zijn werk. De Eerste Wereldoorlog verhinderde om naar Nederland terug te keren en voor het eerst maakten ze hier, in Noorwegen, de winter mee, wat grote indruk maakte. Vanaf dat moment stond hun besluit vast om zich er permanent te vestigen en liet William in 1921 in Olden een groot huis met atelier bouwen. Het huis in Laren hielden ze aan en soms waren ze korte tijd in Nederland. Zijn werk vond in Nederland veel weerklank. De dichterlijke visie op de natuur, die het beste tot uitdrukking komt in zijn pastels, sprak kunstverzamelaars aan. Geen wonder dat zijn grote overzichtstentoonstelling in het Larense hotel Hamdorff, in 1938, zeer lovend werd ontvangen.

De Noorse landschappen van William Singer tonen een heel eigen opvatting van het impressionisme waarmee hij tot de kern van zijn ervaring van de natuur probeerde te komen. Een eenvoudige weg was dit niet altijd, moest hij bekennen: ‘Noorwegen was een moeilijk onderwerp om aan te beginnen, zoals ik spoedig bemerkte, maar ik zette er mezelf toe om eerst alleen in zwart en wit te tekenen en daarna in pastel tot de grondbeginselen waren vastgelegd en de bergen, rivieren en rotsen vaste vorm in mijn geest hadden aangenomen en een deel van mijzelf waren geworden’.

Bronnen:

R.W.P. de Vries Jr, William Henry Singer Jr. N.A.. The man and the artist, Bussum z.j.Evers, E. Raassen-Kruimel, Het leven van William en Anna Singer. De schilder William Singer, brochure Singer Museum Laren 1993
Marthy Locht, Schilders in het Land van Mauve. Kunstenaars in en om Laren, Alkmaar 2006, pp. 114-118
Helen Schretlen, American Impressionist. William H. Singer Jr. 1868-1943, Laren/Zwolle 2008