Neuburger, Elie

Elie Neuburger (1891-1972)

Elie Neuburger (1891-1972) - Winterse straat in Amsterdam
Elie Neuburger (1891-1972) – Winterse straat in Amsterdam

Winterse straat in Amsterdam

gesigneerd rechtsonder
olieverf op doek
47 x 60,5 cm

Elie Neuburger werd op 30 augustus 1891 geboren op het Waterlooplein 4 in Amsterdam. Hij was de zoon van de diamantbewerker Andries Neuburger (1868-1942) en Betje Eljon (1865-1919). Hij had 5 broers en zussen.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonde Elie met zijn gezin op de Boterdiepstraat 44-1. In 1945 verhuisden ze naar de Snoekjesgracht 8-10. Hij had daar z’n eigen atelier in het voormalig koetshuis en stalling van Huis de Pinto. Ofschoon een vervallen ruimte, bleek het geschikt om in te werken.

Elie was kunstschilder, maar tevens opgeleid als diamantbewerker. Dat was aanvankelijk zijn baan, hij studeerde in de avonduren in het atelier van de kunstenaars H.M. Krabbé en G.W. Knap. In zijn jeugdjaren ging hij regelmatig met zijn vader naar het Rijksmuseum. Van G.W. Knap leerde Elie op een losse en onbevangen manier de essentie van zijn onderwerp te vatten. Knap was in die jaren een gereputeerd schilder van stadsgezichten en werkte in de sfeer van G.H. Breitner. Neuburger werd ook regelmatig met Breitner vergeleken. Zelf zei hij daar eens over dat de sneeuw bij Breitner vuiler was en diens kleuren minder helder. Evenals Breitner had Neuburger een duidelijke voorkeur voor het Amsterdamse stadsgezicht in wintertooi. Dit schilderij is een kenmerkend voorbeeld hiervan. Het is een fraaie impressie van een winterdag, geschilderd met breed penseel.

Neuburger was lid van St. Lucas en de Onafhankelijken. Meerdere werken van zijn hand zijn opgenomen in de collectie van het Joods Historisch Museum. Hij overleed in 1972, op 81-jarige leeftijd, in Amstelveen.

Geraadpleegde bronnen: joodsamsterdam.nl en joodsvirtueelmuseum.nl