Bisschops, Jac

Jac Bisschops (1952)

Jac Bisschops (1952) - ‘Light’ – 2016
Jac Bisschops (1952) – ‘Light’ – 2016

‘Light’ – 2016

gesigneerd, getiteld en gedateerd verso
tempera en bladgoud op hout
21 x 21 cm

Jac Bisschops (1952) is een meester in het sensibiliseren van ruimte. Zijn werk verwijst naar de onschatbare waarde van eenvoud, spiritualiteit en transcendentie. De schilderijen kenmerken zich door een heldere compositie in zinderende kleurvelden en ontvouwen zich als meditatieve fijn gestemde klanken in de ruimte. In zijn schilders-oeuvre van 40 jaar, bouwt hij verder op het gedachtegoed van o.a. Piero della Francesca, Piet Mondriaan, Yves Klein en Andrei Tarkovski.

Naast studiereizen in Europa maakte Jac Bisschops vele reizen naar Egypte, India, Himalaya, Nepal, Marokko en Mali, waar hij naast metafysische natuurervaringen de kunst en sacrale architectuur van de oude culturen in zich opnam. Tevens laat hij zich inspireren door klassieke en hedendaagse spiritueel-religieuze muziek. Zijn levensbeschouwing is georiënteerd op het Zen Boeddhisme.

Jac Bisschops volgde de kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Maastricht (1974 – 1979). Zijn werk is opgenomen in diverse collecties waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Mondriaanhuis Amersfoort, Museum Ritter Waldenbuch Duitsland, Espoo Art Museum Espoo Finland, Tweede Kamer der Staten Generaal Den Haag, Gerechtsgebouw Parnas Amsterdam, R.I.V.M. Bilthoven, Hoofdkadaster Apeldoorn, Ministerie van Sociale Zaken Den Haag, ABN-AMRO, KPMG, DSM, SABIC, Ymere en Loyens & Loeff.